Séta vagy nem séta?

Napok óta foglalkoztat egy gondolat, ezért úgy döntöttem megosztom veletek.

Az évek során több olyan nagy kerttel rendelkező gazditól is hallottam már, hogy nem sétál a kutyájával, mert bőven van tere a mozgásra a kertben, így nincs igénye rá. Persze érthető lenne az érv, abban az esetben, ha egy séta kizárólag a kutya megmozgatására szolgálna, de sokan tudják már, hogy ez nem így van.

Hát akkor miről is?

  1. Egy séta a kutyának olyan, mint mikor mi elővesszük a kedvenc hírforrásainkat és betekintünk a nagyvilágban történtekbe.

Azzal, hogy kilépünk a kapun, számára olyan új információk halmaza kerül testközelbe, amiről nekünk igazán elképzelésünk sincs. Minden egyes illat, egy-egy új információ, legyen az növény, vagy bármilyen illatlenyomat, lábnyom, piszok, vagy más kutyától származó ’üzenet’.

Miért van az, hogy séta közben a kutyák nem csak az egészségügyi vizelést intézik el, hanem néha már csak cseppeket hagynak ott egy-egy helyen?

Mert a kutyák ezzel üzennek egymásnak. Kicsit olyan, mint mikor mi elővesszük a napilapot vagy az internetes hírforrásokat. Bizonyított tény, hogy vizeletükkel üzennek, s azt is lehet tudni már, hogy az üzenet idejét is meg tudják határozni.

További érdekes tanulmányokról itt olvashatsz.

  1. Számukra a séta egy kaland.

Gondoljunk bele, hogy egy kis babának mekkora a mozgástér igénye? Ugye nem nagy eleinte. De visszük őket, s igyekszünk megmutatni nekik a világot, s minél több élménnyel gazdagítani őket a fejlődésük, tanulásuk érdekében. Nincs ez másképp a kutyáknál sem. Minél változatosabb útvonalakra tudjuk vinni őket, annál nagyobb lesz a ’világképük’.

Saját kutyáimon figyeltem meg. Van egy számomra kedves útvonal, amerre szoktam őket vinni sétálni. Én nagyon élvezem, nem tudom megunni. Néha viszont egy másik útvonalra esett a választásom, s feltűnt, hogy a kutyák mennyivel intenzívebben, nagyobb érdeklődéssel meneteltek mellettem.  Kézzelfogható lett számomra, hogy azon felül, hogy hatalmas a kert, s viszem őket sétálni, még az sem mindegy, hogy merre.

  1. Közös élmény a szeretett gazdival.

Mondanom sem kell, hogy egy kutya számára a gazdival eltöltött idő a legértékesebb. Egy séta, ha nem arról szól, hogy a napi telefonokat elintézzük közben vagy elolvassuk az üzeneteinket, közösségi portálokat, akkor egy minőségi idő tud lenni a gazdival. Figyeld a kutyád viselkedését, próbáld felismerni, hogy mi okoz neki örömet, hogy reagál helyzetekben. Ő azt megérzi, hogy ez a Ti időtök, csak rá figyelsz, s ennél nagyobb örömet talán a vacsival okozhatsz még neki.

  1. Találkozás fajtatársakkal

Nagyon fontos, hogy egy kutyának lehetősége legyen fajtatársaival találkozni. Tudom, hogy vannak olyan kutyák, akik nem szívesen barátkoznak, agresszívek fajtatársaikkal. Őket természetesen addig nem érdemes közösségbe vinni, amíg ezt a szokását nem kezeltük valamilyen tanfolyam keretében vagy oktató segítségével. Azt viszont el kell fogadnunk, hogy lehetünk mi a legcsodálatosabb gazdik a világon, akkor is egy kutya a kutyával tud igazán, önfeledten játszani! Ezt nem hiszem, hogy nagyon kéne magyaráznom, nézzünk be egy kutyák által látogatott parkba, s érteni fogja mindenki.

Láthatjuk, hogy a séta nem csak a mozgásról, mozgatásról szól. Egy sokkal komplexebb tevékenység. Azon felül, hogy mindenkinek fontos egy kis napi séta, úgy a kutyánknak megadjuk:

– tájékozottságot a nagyvilágból szaglásukon keresztül

– új élményekben gazdagítjuk őket

– MI időt adunk nekik a gazdival

– lehetőséget fajtatársakkal való találkozásra

Biztos vagyok benne, hogy sokaknak ez nem új információ, de abban is, hogy többen végig sem gondolták még ezt ennyire. Éljen akár kertes házban vagy panelben, érdemes megfontolni ezeket a szempontokat.

Élménygazdag sétákat kívánok mindenkinek!

 

Kategóriák