Prevenció

A prevenció latin eredetű szakkifejezés (pre[előtte]+venire[jönni), mely a betegségek megelőzésére vonatkozó átfogó és sokszínű tevékenységek összességét jelenti. A megelőzés (prevenció) magában foglalja mindazon törekvéseket, melyek az egészség fejlesztését, megőrzését, illetve egészségkárosodás esetén az egészség mielőbbi visszaállítását, a károsodás további súlyosbodásának kivédését szolgálják.

Úgy gondolom a fizioterápia is fontos lehet a prevencióban. Miért is? Leginkább rehabilitáció során szokták igénybe venni, ugye? Igen. Sajnos a megelőzés a humán gyógyászatban is sokszor a sor végén áll, hát még az állatoknál. S hogy tudjuk a fizioterápiát prevencióként alkalmazni? Egyik ilyen érintett terület lehet az artrózis. Mi is ez pontosan? A leggyakoribb ízületi elváltozás idős korban, illetve minden gyulladásos, illetve ízületet károsító elváltozás végállomása.

Ha egy kutyus ízületeit időben elkezdjük ’olajozni’ illetve a körülötte lévő izmokat célzottan növelni, akkor kisebb az esélye olyan időskori károsodásnak, ami később fájdalmat okozhat kedvencünknek például a felállásban, sétában vagy bármi más jellegű mozgásban.

Prevenció
Prevenció Kutyáknál

Milyen más területeken alkalmazható még a fizioterápia? Egy fiatal kutya játékos tornagyakorlatokkal célzottan tudja növelni azon izmok tömegét, amik segítenek az ízületek és csontos tartásában (gerinc), így nagyobb tartást kapnak azok, s kisebb az esélye egy esetleges balesetnek (ficamodás, szalagszakadás, spondylosis deformans). Persze kizárni nem lehet, de az esélyét lehet csökkenteni.

Hasonlóan lehet a sport vagy munka kutyáknál is. Számukra kifejezetten fontos az ízületek védelme, hisz a szokottnál jobban terhelik, ezért a szokottnál nagyobb odafigyelést igényel a jól izmoltság mellett.

Úgy gondolom, hogy az álattartók számára sokszor nem is az orvosi kezelés kifizetése, a rehabilitáció során igényelt sok odafigyelés és idő a legnagyobb gond, hanem látni kedvencük fájdalmát a szemében. Akkor miért is ne tennénk ellene?