Fizioterápia

A fizioterápia elsődleges célja kedvencünk szabad mozgásának természetes állapotát visszaállítani. Ennek legfontosabb része a torna, és minden eszköz, amelyet a kezelések során használunk azt támogatja, hogy kedvencünk tornázni tudjon, majd megfelelő izomzatot építeni.

A fizioterápia az energiával való gyógyítást jelenti. Ez egy ősi gyógymód, amely olyan kezelésekkel foglalkozik, mint a borogatások, masszázs, gyógytorna, elektroterápia, mágneses tér kezelés, hidroterápia.

A fizioterápia már az állatoknál is alkalmazott rehabilitációs eljárás, amely ugyan nem számít újdonságnak, azonban a humán gyógyászattal ellentétben még nem terjedt el a köztudatban, hogy műtét után fizioterapeuta segítségét kérik a gazdik kedvencük gyorsabb és eredményesebb gyógyulása érdekében.

A fizioterápia nem csak az emberekre, hanem az állatokra nézve is jótékony hatással van, ugyanakkor hasonló eszközöket használva tudjuk a kis kedvenceket rehabilitálni, mint amit a humán kezeléseknél is használnak. A cél mindig az, hogy a állatot fájdalommentesen gyógyítsuk, együttműködjön velünk, örömmel végezze a feladatokat, jól viselje a különböző kelezési módokat. Ennek érdekében elsődleges feladatunk a fájdalomcsillapítás, melyre különböző természetes módok, eszközök vannak. A fájdalomcsillapítást követően pedig jöhet a kezelés, erősítés.

Mikor hasznos a fizioterápia?


➤ Traumás sérülések, műtétek után (törések, ficamok esetén)
➤ Ízületi problémák, sérülések esetén (ízületi diszplázia, patellaficam, kereszteződő szalagszakadás, Perthes kór, artrózi, hogy csak a gyakoriakat emeljem ki)
➤ Neurológiai eredetű betegségeknél (porckorongsérv, Cauda Equina szindróma, perifériás idegsérülés)
➤ Izom és ín betegségek (izom szakadása, inak szakadása, kontraktúrás elváltozás, bicepsz ín gyulladása, izomsorvadás)
➤ Ataxiás járás finomítása, szépítése a lehetőségek maximumát kihozva
➤ Prevenció céljából
➤ Sport vagy munkakutyák állóképességének növelése, izomtónusok csökkentése, izomerő növelése

Mi a menete egy kezelésnek?

Első és legfontosabb lépés, hogy a rehabilitációra érkező kedvenc minden orvosi leletét, röntgenfelvételét el kell hozni az állapotfelmérésre. A fizioterapeuta nem állíthat fel diagnózist, de szoros együttműködésben, folyamatosan konzultálva dolgozik együtt az orvossal.

Az első találkozó alkalmával egy állapotfelmérés történik, amikor kedvencünket alaposan végig nézzük, tapogatjuk, megvizsgáljuk, nem csak a problémás végtaggal, területtel foglalkozunk. Ezt követően készítünk egy terápiás tervet, illetve a gazdinak megmutatunk néhány otthoni feladatot, amelyek segítségével el is kezdheti a terápiát kedvencével. Ezután a terápiás tervet követve elkezdjük a rehabilitációt vagy felkészítést, melyet minden alkalommal a gazdival közösen újra és újra átbeszélünk és módosítunk a folyamat haladtával.