Aromaterápia

Néhány szó az aromaterápiáról

Az aromaterápia a növényekből különböző eljárásokkal kivont TISZTA illóolajok alkalmazását jelenti.

Természetes, esszenciális illóolajok használata abból a célból, hogy kiegyensúlyozzuk és harmonizáljuk az energetikai és fizikai test, valamint az érzelem működését, és segítsük a test öngyógyító képességének kibontakozását.

Alkalmazhatjuk preventív jelleggel, de aktív gyógymódként akár akut, akár krónikus megbetegedések esetén.

Az aromaterápiának régi múltja van, ami a gyógyszeripar növekedésével lassan feledésbe merült.

Már a Biblia szövegében is olvashatunk róluk, az egyiptomi királyok sírjaiban is találtak illatszeres palackokat. Ősidők óta kedvelik és használják az emberek az esszenciákat. Először talán itt szeretném kiemelni, hogy minden írásom és javaslatom kizárólag TISZTA, CPTG minősítésű esszenciákra vonatkozik. Egyéb illóolajok sajnos toxikusak lehetnek az állatoknál, és még az embereknél is.

Néhány szó az aromaterápiáról

Egészségünk és a rezgések

A fizika tudománya kimondja, hogy az ember elektromos rezgésszáma, azaz frekvenciája egyben az egészségi állapotát is kifejezi. 1992-ben Bruce Tainio Washingtonban frekvenciajelző készüléket épített, melynek segítségével megállapította, hogy az emberi test átlagos nappali, egészséges frekvenciája 62-72MHz között van. A rezgésszám csökkenésével az immunrendszer veszélyeztetetté válik. Például ha a frekvencia 58 MHz-re csökken, megfázási és náthás tünetek, 55 MHz-nél candida gomba és hozzá hasonló megbetegedések, 52 MHz-nél Epstein-Barr vírus, 42 MHz esetén pedig rákos megbetegedések jelentkezhetnek. Ezek a vizsgálatok – bár a mai frekvenciakutatások eredményei messze túlmutatnak rajtuk – felhívták a szakemberek figyelmét az elfogyasztott ételeknek és italoknak, a belélegzett levegő minőségének és egyéb, az emberi szervezettel kapcsolatba kerülő anyagoknak a rezgésszámára. Mind a gyorséttermi ételek, mind a levegőszennyezésért felelős anyagok frekvenciája rendkívül alacsonynak bizonyult.

Az elfogyasztott vagy belélegzett anyagok közül a friss gyógynövények rezgésszáma volt a legmagasabb, 20 – 27 MHz közötti értéket mértek. A 100%-os növényi aromák szerezték a legörvendetesebb meglepetést, mert ezek működtek a legmagasabb frekvencián: 52 MHz volt közülük a legalacsonyabb, és a rózsaolajé a legmagasabb, 320 MHz. Így az ember által ismert anyagok közül a valódi, 100%-os növényi esszenciális olajok bizonyultak a leghatékonyabbnak olyan környezet megteremtésében, amely nem kedvez a baktériumok, gombák és vírusok jelenlétének, kizárja életfeltételeiket.

Bár ezek a sorok a humán mérésekre vonatkoznak, úgy gondolom, a levegő és sok esetben a táplálék bevitel kedvenceink életére is napról-napra hasonló módon hat, s ebből fakadóan a TISZTA esszenciák is. Miért emelem ki minden alkalommal a TISZTA jelzőt? Ez az esszenciák esetében kulcsfontosságú. Olvasd tovább!

Egészségünk és a rezgések
Milyen esszenciát használhatunk biztonsággal?

Milyen esszenciát használhatunk biztonsággal?

Nekem nagyon fontos volt, amikor megismerkedtem a termékekkel, hogy valóban tiszta olajokról beszélünk-e. Eddigi ismereteim alapján az állatoknál nem lehetett használni esszenciákat érzékenységük miatt. Tudtam, hogy ha a címkén az szerepel „illóolaj”, akkor biztosan az is, de nem tudhatjuk hányadik lepárlás, a növény melyik része, stb. Utána járni max. az interneten alkotott vélemények alapján lehetett mindegyiknél, vagy az ára alapján ítélhettem volna őket meg, de az sem feltétlen a valóságot fedi.

Ami a doTERRA-nál garantált és jól követhető, az az esszenciák tisztasága és minősége. Kifejlesztettek egy úgynevezett CPTG minősítést olajaikra, ami a világ jelenleg legszigorúbb minőségbiztosítási rendszerének való megfelelést jelenti. Több lépcsőben ellenőrzik az olajokat, és ezen kívül az ellátási lánc lerövidítésén keresztül is biztosított a tisztasága versenytársaival szemben.

A növényekből az őshonos helyeken nyerik ki az esszenciát akkor, mikor azoknak a legmagasabb a hatóanyag tartalma. Itt egyből az első ellenőrzésen átesik. Ez a lépcső kötelező, minden illóolajat leellenőriznek kinyerés után. Amit nem, azok az illatolajok.

Ezután újabb mintát vesznek a raktárba érkezés után, a csomagolás/üvegekbe helyezés után, majd a piacra kikerülés előtt is szúrópróbaszerűen.

Csomagolás során kapnak egy sorszámot, melyet az üvegcse alján feltüntetnek. A mért értékeket felvezetik a feltüntetett sorszámokkal a www.sourcetoyou.com oldalra, amit bárki, bármikor lekérhet.

Ahogy írtam, az ÖSSZES ILLÓOLAJnak van egy ellenőrzése, ezért is kerülhet ki úgy a polcokra, hogy illóolaj. Ezt a lepárlás után végzik azonnal.

doTERRA Kutyáknak

De utána még sok lépcső van addig, míg azt mi a kezünkbe kapjuk. Előfordulhat az, hogy egy tároló nem úgy volt kitisztítva, s a szállítás máris módosított rajta. Ismerjük az emberi kapzsiságot is ugye, mikor csak egy kicsit többet szeretne valaki, s úgy gondolja csomagolás előtt kicsit hígítja, senki nem veszi észre. S nem is. Lehetne sorolni, hogy hány lépcsőben sérülhet meg az az olaj addig, míg mi azt a kezünkbe vesszük.

Lényeges pont, hogy a doTERRA közvetlen a termelőtől veszi át az olajokat, majd juttatja el hozzánk, míg a többi olajok első körben brókerhez kerülnek, akik a piacon értékesítik további kereskedőknek vagy a forgalmazóknak.

Mikor én BÁRMELYIK esszenciát a kezembe veszem, s megfordítom, ott a sorszám az alján. Beírom a korábban említett keresőbe, s már látom is, hogy miből is áll. A Kutyadolognak ez a garancia. Az, amit ez a cég képvisel, ami miatt jószívvel merem használni az állatoknál is.

De figyelem!!! Volt idő, főleg az ünnepek előtt, hogy a doTerra olajokat hamisították. Más csomagolásban, más (10ml) kiszerelésben értékesítették jóval kedvezőbb áron az Amazonon és a Wish oldalán is. Jogi útra terelte a cég az ügyet, de természetesen ez a veszély a jövőben is fennállhat. Ezért mindig ellenőrizzétek az üveg alját s csak a cégtől vásároljatok közvetlen!

A hamisítások elkerülése végett a cég hangsúlyozza, hogy csak azokra az olajokra tud garanciát adni, amit közvetlen tőlük vásárolnak meg. Nem támogatja a viszonteladói láncot.

Biztonsággal itt tudsz vásárolni, ha szeretnél: http://www.mydoterra.com/miratoth

Hogyan és mivel támogathatjuk kedvenceinket?

Olvasd tovább!

Esszenciák használata az állatoknál

A doTERRA esszenciákat hasonlóan használhatjuk kedvenceinknél mint magunknak, de szigorúbb szabályokkal.

A leggyakoribb három alkalmazási mód:

 • Aromatikusan, azaz párologtatva. Diffúzerben használva, esszenciától függően 2-5 csepp javasolt. Ezekről olajonként írok bővebben a Kutyadolog Facebook oldalamon.

 • Külsőleg használva helyileg. Minden esetben hígítani kell az olajokat valamilyen hordozó olajban, ami lehet frakcionált kókusz olaj, olíva olaj vagy egyéb más tiszta hidegen sajtolt növényi olaj. Erről itt az ebookban tudsz többet olvasni, amit a hírlevél feliratkozás után ingyen letölthetsz.

 • Belsőleg kutyáknak adható az ételben hígítva vagy kapszulába cseppentve jutalomfalattal beadva. Cicák esetében nem indokolt, s ráadásul nem is nagyon eszik meg érzékenységük miatt.

Milyen területen nyújthatnak támogatást az esszenciák:

 • mozgásszervi problémáknál fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre

 • emésztőrendszeri problémáknál

 • immunrendszer erősítésére

 • légzőrendszeri problémáknál

 • idegrendszeri problémáknál

 • érzelmek befolyásolása

Esszenciák használata az állatoknál

Fontos szabályok használatkor

 • Nem szabad használni fülbe cseppentve, szembe (és környékén), orrba és a nemi szervek környékén.

 • Amennyiben az állat vemhes, vagy szoptat, illetve kölyökkorban óvatosabban szabad csak használni az olajokat.

 • Mikor egyéb hatóanyag tartalmú helyi kezelést használunk kedvencünkön, például bolha/kullancs csepp, azon a helyen ne alkalmazzunk esszenciát is.

 • Kizárólag hígított formában kezeljük kedvencünket.

Ha szeretnél további információt az esszenciák és az állatok kapcsolatáról, kérlek iratkozz fel itt az ingyenesen letölthető elektronikus kiskönyvemre.

Olvashatsz benne néhány hordozó olajról, azokról az esszenciákról, amiket tilos vagy kerülendő használni kedvenceinknél, néhány hasznos olajról is, amik jók ha vannak a háznál tűzoltásra, illetve találsz benne pár, gyakran felmerülő problémára receptet. Mindemellett megmutatom neked benne, hogy miért is fontos az esszencia az állatok életében épp úgy, ahogy nálunk is, s miért nem terjedt még el a gyógyászatban.

Ha szeretnél még több információt, akkor látogass el a Kutyadolog Facebook oldalamra!

Amennyiben személyes konzultációra lenne szükség, abban az esetben itt tudsz jelentkezni időpontra.

Fontos szabályok az esszenciák használatkor