Ízületek és súly

Ízületek és súly

Néhány hete egy kedves ismerősöm ajánlott egy házaspárnak, akiknek mindkét kutyusa csípődiszpláziás. Mikor mesélt a kutyusokról, annyit fűzött még hozzá, hogy kicsit túlsúlyosak, de ne említsem a gazdiknak, mert nagyon érzékenyek rá. Akkor én erre nem reagáltam, nem akartam belemenni egy komolyabb beszélgetésbe, gondoltam lesz majd rá lehetőség/alkalom a gazdikkal.

Az étkezést, s leginkább a vele járó testsúly szabályozását kutya-fizioterapeutaként úgymond kutya kötelességem említeni abban az esetben, ha indokolt.

Tudjuk akár szakmabeliként, akár orvosként, de akár gazdiként is, hogy ez érzékeny téma. De miért is? Senki nem sértegeti kedvencünket, s kedvencünk igazán nem is szégyelli magát el, ha azt hallja, hogy van rajta néhány plusz kiló. Viszont az ízületei megérzik, s ezzel együtt ő is. Látjuk a viselkedésén, a mozgásában. A test csodálatosan van megteremtve. Rendeltetésszerű használat során tökéletesen kellene működnie. Több használat esetén (munkakutya, sportkutya) jobban kopnak az ízületek, kevés mozgás során pedig ellustulnak, a mozgáspályák beszűkülnek. Ennek megfelelően lehet azokat erre alkalmas tornagyakorlatokkal, masszázsfogásokkal karban tartani. Abban az esetben, ha az ízületeknek nagyobb súlyt kell viselnie, mint amekkora a feladata lenne, akkor természetesen jobban kopik, hisz több munkát végez. Ha az ízület valamilyen formában deformált, vagy traumásan sérült, akkor pedig kifejezetten figyelni kell arra, hogy menyi munkával látjuk el. Túlsúly esetén az időskori artrózis kialakulása is felgyorsulhat. Persze, lehet azt is mondani, hogy akkor nem mozgatom annyit, s máris nem terheli annyit. Viszont az ízületnek a mozgásra nagy szüksége van az egészségben maradáshoz.

A lényeg tömören, hogy senki nem sértegetésből figyelmezteti a gazdikat kedvence súlyáról, hanem az egészségét tartja szem előtt. Igen, minden kutya tud ’úgy’ és ’olyan éhesen’ nézni. De tegye mindenki a kezét a szívére. Valóban éhezik a kedvence?

És, hogy ne csak a túlsúlyról essen szó, természetesen az alultápláltság sem egészséges az ízületekre nézve. Egy alultáplált kutyus izomzata nem tud megfelelőképpen kialakulni a tápanyag hiánya miatt. A legtöbb ízület, amivel gond szokott előfordulni (térd, könyök, csípő, váll). Abban az esetben, ha az izomzat nem támasztja, támogatja a csontokat és az ízületet megfelelően, akkor az ízületnek nagyobb mozgástere lesz, meglazul, elmozdul helyéről, s nem tudja funkcióját megfelelően végezni. Ebben az esetben is a helyes izmosodás a cél, de ebben az esetben a normál táplálkozás beállítása első körben, aztán a célzott izmosítás tornagyakorlatokkal.

A kutya lételeme a mozgás, ahogy nekünk is. Szeretteink akkor boldogok, ha fájdalommentesen mozoghatnak, ennek érdekében mindig ezt a célt kell szem előtt tartani!

Fordulj hozzám bizalommal, amennyiben tanácsra lenne szükséged kutyadologban a Dunakanyarban.

Kategóriák